Het hele jaar aandacht voor mantelzorger

Hoe zorg je er als hulpverlener voor dat je het hele jaar goed met mantelzorgers samenwerkt? Zodat zij zich gezien, gehoord en ondersteund voelen? We hebben vijf tips op een rij gezet.

1. Heb jij een goed oog?

Het lijkt misschien een open deur, maar zie jij de mantelzorger van je cliënten en patiënten echt? Weet je hoe ze zich voelen? Of ze ergens mee zitten? Heb oog voor de mantelzorgers van cliënten en patiënten. Vraag hoe het gaat, maak tijd voor een praatje. Dat hoeft niet altijd over de zorg te gaan, Je kunt het ook hebben over hobby’s, iets wat op tv was of hoe het met de (klein)kinderen gaat. En dat kan ook tijdens de verzorging. Wil je weten hoe je een goed gesprek voert, waarbij je echt aandacht voor iemand hebt? Doe dan deze e-learning.

2. Gebruik jij NIVEA?

NIVEA gebruiken, betekent uiteraard niet steeds met crème smeren, maar staat voor: Niet Invullen Voor een Ander. Niemand kan in het hoofd van een ander kijken. Je weet dus nooit wat de ander wil zeggen of waarom iemand iets doet. Vráág dus wat iemand bedoelt. Dat geldt voor je contacten met mantelzorgers, maar ook met collega’s en collega’s van andere zorg- en welzijnsorganisaties die betrokken zijn bij de zorg. Denk dus niet: dat vraag ik mijn collega maar niet, want hij is al zo druk of ik denk niet dat haar dochter kan komen, want ze woont zo ver weg. Alleen door dingen te bespreken, weet je of het echt zo is. In dit webinar zie je hoe je zo open mogelijk een gesprek kunt voeren.

3. Wie ken jij?

Veel mantelzorgers ervaren op enig moment overbelasting. Een van de manieren om dat te voorkomen of om overbelasting te verminderen, is het vergroten van het netwerk van de mantelzorger. Kijk bijvoorbeeld eens welke vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties je kent. Kunnen zij een rol spelen om de mantelzorger te ondersteunen

Humanitas, het Rode Kruis en de Zonnebloem zijn typisch organisaties die werken met bijvoorbeeld bezoekvrijwilligers. Maar ook lokale initiatieven of oplossingen als ANWB Automaatje, die helpen bij vervoersproblemen, kunnen misschien net de extra hulp bieden die nodig is. De vrijwilligerscentrale of het steunpunt vrijwilligerswerk in jouw regio kan je helpen bij het zoeken van de juiste vrijwilliger. Kijk op de website van Vereniging NOV voor een overzicht.

Ook kun je contact opnemen met een steunpunt mantelzorg in jouw regio. Ook zij hebben ingangen bij vrijwillige hulp en kunnen ook op andere manieren ondersteunen. Een overzicht van deze steunpunten vind je op de site van MantelzorgNL.

Op zoek naar andere manieren om het netwerk van de mantelzorger te vergroten? Dit boekje biedt maar liefst 44 mogelijkheden.

4. Wat is jouw team?

Je werk doe je niet alleen. Voel je daarom onderdeel van een team. Een team met je cliënt, met alle mantelzorger(s) én met alle andere betrokken hulpverleners. Zorg dus dat je weet met wie je samenwerkt. Zo kun je korte lijnen houden en beter afstemmen. Dat is prettig voor jezelf en voor de cliënt en mantelzorger. Met de infographic Wie is wie in de wijk kun je, samen met de cliënt en mantelzorger, in kaart brengen welke zorgverleners nog meer betrokken zijn.

5. Kom jij uit je hok?

Denk niet in hokjes. Zorg, welzijn, gemeente: samen ondersteun je mantelzorgers. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want er zijn nu eenmaal verschillende financieringsstromen, diverse regelingen en soms ook andere belangen. Maar het helpt het jezelf en de mantelzorger enorm als er meer samenwerking is. Wil je beter samenwerken met andere organisaties? Het model Kaats benoemt 5 aspecten waarmee je dan rekening moet houden. Welke ambitie hebben jullie bijvoorbeeld? Welke belangen zijn er? En hoe kun je een betere samenwerking organiseren? Bekijk de infographic en de uitleg hierover.

In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden