Zes magazines over samenwerken met en voor mantelzorgers

Drie jaar In voor mantelzorg-thuis heeft veel kennis, inspiratie, voorbeelden, instrumenten en tips opgeleverd. We hebben het gebundeld in maar liefst 6 kennismagazines over thema’s die belangrijk zijn als het gaat om samenwerken met en voor mantelzorgers. Ze staan boordevol informatie en inspiratie.

Editie 1: Op de gedeelde eerste plek

‘Mantelzorgers op de gedeelde eerste plek’ is niet voor niets de naam van dit magazine. Want goede zorg en ondersteuning voor zorgvragers betekent óók tijd en aandacht voor de mantelzorger. In de lokale praktijken die we vanuit het programma In voor mantelzorgthuis hebben begeleid weten we dat de wil er is om goed samen te werken met de mantelzorger. Toch wordt het in de waan van de dag soms vergeten. In dit magazine lees je hoe er is gewerkt aan die aandacht voor mantelzorgers en hoe je bouwt aan goed contact en een gelijkwaardige samenwerking.

Lees meer over bijvoorbeeld het interview over de 10 minuten-check die in Leiden is ontwikkeld.

Editie 2: Samenwerken met en voor vitale mantelzorgers

Samen met professionals uit zorg en welzijn zijn we de afgelopen jaren aan de slag gegaan met de vraag: wat helpt mantelzorgers om in balans te zijn en te blijven? We weten bijvoorbeeld dat het uitmaakt of je jezelf herkent als mantelzorger of dat het uitmaakt of je goed geïnformeerd bent over laagdrempelige vormen van ondersteuning.

Met dit magazine willen we jou als lezer mee laten delen. We dagen je uit om – hoe klein het ook is – aan de slag te gaan met wat jou aanspreekt. En samen met mantelzorgers de balans op te maken!

Ga aan de slag

Editie 3: Samen de puzzel compleet maken

Om mantelzorgers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen werk je idealiter gezamenlijk en aanvullend aan elkaar. Iedereen weet van elkaar wie wat kan betekenen en weet voor welk stukje van de ondersteuning hij of zij verantwoordelijk is. In de praktijken van In voor mantelzorg-thuis werd gewerkt aan het verstevigen van lokale samenwerking tussen professionals en tussen professionals en vrijwilligers.

Wat zijn de geleerde lessen? Dankzij al deze betrokken professionals hebben we dit magazine kunnen vullen met goede voorbeelden uit de praktijk.

Pak je kans en ga hiermee (verder) aan de slag!

Editie 4: Mantelzorgondersteuning op rolletjes laten (ver)lopen

Van zorgorganisatie tot gemeente en van welzijnsinstelling tot vrijwilligersorganisatie: bij de ondersteuning van mantelzorgers zijn vaak veel organisaties betrokken. Hoe kunnen al deze organisaties er gezamenlijk voor zorgen dat de ondersteuning op rolletjes verloopt? Die vraag stond centraal bij de verschillende lokale lerende praktijken van In voor mantelzorgthuis.

Eén sleutel tot succes is er niet. Elke organisatie is immers uniek. Met specifieke dienstverlening, een eigen organisatiecultuur en aanpak. De kunst is om met elkaar te kijken welke sleutels passen in het lokale slot van mantelzorgondersteuning. De lokale lerende praktijken ontdekten wat hierbij werkt!

Laat je inspireren en ga ook samen aan de slag!

Editie 5: Krachtige oplaadpunten voor mantelzorgers

Een op de vier mantelzorgers die lang en intensief zorgen voor een naaste is ernstig belast. Even op adem komen is voor deze mantelzorgers van groot belang om het vol te houden. Toch zien we dat maar dertig procent gebruik maakt van respijtzorg. Hoe kunnen meer mantelzorgers de weg naar respijtzorg vinden? Samenwerking tussen alle betrokkenen lijkt de sleutel voor succes. De tien lokale praktijken van In voor mantelzorg-thuis deden ervaring op door deze samenwerking te verstevigen. Wat heeft hier gewerkt?

Ga aan de slag, wacht niet af maar pak je rol!

Editie 6: Hebben we verbinding?

De wereld van vandaag is steeds meer digitaal, een uitkomst bij het afstemmen tussen professionals, hulpvragers en mantelzorgers. Digitaal samenwerken met én voor mantelzorgers, kan op allerlei manieren. In het programma In voor mantelzorg-thuis deden de lokale lerende praktijken ervaring op met verschillende vormen van digitaal samenwerken. Wat zijn de geleerde lessen?

De ervaringen binnen het programma In voor mantelzorg-thuis met online werken hebben door de coronapandemie veel nieuwe inzichten en gewoonten opgeleverd. Digitaal samenwerken biedt een keur aan mogelijkheden, experimenteer hier zelf ook eens mee. De tips in dit magazine bieden praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Zo houd je verbinding!

Lees het magazine en ga aan de slag

Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden