Webinars: samenwerken voor man­tel­zor­gon­dersteuning

Mantelzorgers die in balans zijn en het zorgen vol kunnen houden. Dat willen we allemaal. Hiervoor is samenwerking met en vóór mantelzorgers essentieel. Hoe doe je dat? Leer er meer over in de webinars van In voor mantelzorg-thuis. In elk webinar staat een ander thema centraal. Samenwerken is altijd de rode draad. In een mix van theorie en praktijk krijg je in 45 minuten kennis en handvatten om zelf aan de slag te gaan. Je hoort actuele kennis uit onderzoek, een deelnemer van In voor mantelzorg-thuis vertelt over hun aanpak en je krijgt in elk webinar drie gouden tips. Lees hieronder meer. 

Deelname is kosteloos. 

28 september 2021: Samenwerking tussen professionals, 16.00 – 16.45 uur

In dit webinar leer je meer over hoe je met andere professionals kunt samenwerken rondom een cliënt. Hoe zorg je voor regie? En hoe kun je anderen betrekken? Je leert over de theorie van integraal netwerken en het model van Minke Nieuwboer. Hoe kun je elkaar versterken in de ondersteuning van een mantelzorger? Het praktijkvoorbeeld komt uit Zwolle. Jeanine de Vos, mantelzorgcoördinator bij het Steunpunt mantelzorg, maakte samen met een beleidsadviseur ouderengeneeskunde van het Isala Ziekenhuis een klantreis van het pad dat mantelzorgers doorlopen bij ziekenhuisopname en -ontslag van hun naaste. Ontdek hoe dit helpt bij een zachte landing voor mantelzorgers als hun naaste thuiskomt.

Aanmelden

5 oktober 2021: Mantelzorgers in balans: samenwerken met en voor vitale mantelzorgers, 16.00 – 16.45 uur

In dit webinar draait het om mantelzorgers in balans. Wat is hiervoor nodig? Wat kun je met elkaar doen en hoe kun je preventief werken om te zorgen dat mantelzorgers vitaal zijn en blijven? Je krijgt uitleg over het balansmodel. Hiermee krijg je meer zicht op welke ondersteuning wanneer helpt om een mantelzorger in balans te houden. Ook maak je kennis met een zelfsturend team van vrijwilligers dat ze in ‘s-Hertogenbosch hebben opgezet rondom een mantelzorger. Wilma van der Aalst, sociaal werker, vertelt waarom dit zo goed werkt


Aanmelden

12 oktober 2021: Samenwerking tussen organisaties, 16.00 uur – 16.45 uur

Hoe kun je met verschillende organisaties samenwerken aan mantelzorgondersteuning? Deze vraag staat centraal in dit webinar. We bespreken onder andere de condities voor succesvolle samenwerking van Kaats & Opheij en het model van Valentijn. Jan Jong, sociaal werker bij Malkander in Ede vertelt hoe zij de samenwerking tussen organisaties in hun regio hebben aangepakt.

Aanmelden

Voor wie

De webinars zijn voor iedereen die werkt voor of met mantelzorgers die zorgen in de thuissituatie. Denk aan beleidsmedewerkers bij gemeenten, Wmo-consulenten, sociaal professionals, zoals wijkteammedewerkers, maatschappelijk werkers, mantelzorgconsulenten en vrijwilligercoördinatoren en zorgprofessionals zoals wijkverpleegkundigen huisartsen, POH’ers, dementieconsulenten en hun managers.  

Speciaal voor gemeenten

Op 23 september is er een webinar speciaal voor (beleids)medewerkers van gemeenten. Centraal staat de vraag hoe je als gemeente samenwerking met en voor mantelzorgers kunt stimuleren. Hoe breng en houd je een samenwerkingsbeweging op gang? Welke rol kun je spelen bij netwerkvorming en het verbreden van netwerken?

Lees meer over het programma en de sprekers.

Vorige webinars terugkijken

In mei en juni waren onze eerste drie webinars bij te wonen. Heb je ze gemist of wil je ze nog eens terugkijken? Dat kan via de links hieronder. Je vindt op deze pagina’s ook handige informatie, tools, filmpjes en de presentaties.

Samenwerken rondom respijtzorg (18 mei 2021)

Samenwerken met mantelzorgers (25 mei 2021)  

Digitaal samenwerken (1 juni 2021)

Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2021. Alle rechten voorbehouden