Van alles te doen op de Dag van de Mantelzorg!

Op dinsdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we stilstaan bij de ruim 4 miljoen mensen in Nederland die zorgen voor een naaste. De dag ook waarop veel gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties mantelzorgers in het zonnetje zetten. Door corona gaat dat soms net wat anders dan normaal, maar dat levert ook veel creatieve activiteiten op. Van een Zoom-event tot een driegangen menu bij mensen thuis. Wat gebeurt er op de dag van de Mantelzorg?

Online cursussen

In corona-tijd zijn fysieke bijeenkomsten vrijwel niet mogelijk. Mantelzorg & Meer organiseert van 9 tot en met 14 november daarom een Zoom-event voor mantelzorgers uit Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn. Op deze manier kunnen mantelzorgers aan tal van activiteiten meedoen. Van een virtueel bezoek aan het Cobramuseum tot stoelyoga en van een lezing van Barbara Barend tot een cursus tekenen. In Zwolle zijn er de hele maand allerlei online cursussen en activiteiten voor mantelzorgers. Zo is er een online meet up met Eric Corton.  

Aanmelden is niet meer mogelijk

VIP-treatment en tv-show

In Amsterdam Zuidoost kunnen mantelzorgers rekenen op een ‘VIP-treatment’. Speciaal voor hen is er een online liveshow uit Pakhuis de Zwijger met onder andere een optreden van het Soul Sound Choir en stand up comedy. Om het extra feestelijk te maken krijgen zij ook nog eens een driegangen menu thuisbezorgd. In Bergen op Zoom maakt steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom samen met ZuidWest TV een feestelijke editie van het tv-programma ‘Cocktail’. Ook ligt er voor mantelzorgers een attentie klaar op het gemeentehuis dat corona-proof is op te halen.

Cadeaus en verrassingspakketten

In veel gemeenten kunnen mantelzorgers (of anderen) een verrassingspakket of cadeau aanvragen. In Ede heeft welzijnsorganisatie Malkander zelfs drie cadeaus voor mantelzorgers: een handgemaakt aandenken, een speciaal Dagboek voor mantelzorgers en een online cursus over omgaan met dagelijkse stress. Zij kunnen hun cadeau persoonlijk ophalen en krijgen dan ook een ‘koffie to go’ mee. In Horst aan de Maas zijn voor mantelzorgers cadeaupakketten beschikbaar die door leerlingen van het Citaverde college worden bezorgd.

Campagne ‘Deel je zorg’

Het ministerie van VWS lanceert op 10 november de campagne ‘Deel je zorg’. Met tv-commercials, online en via social media roept het ministerie mantelzorgers op om hun zorg te delen en zo het gevoel van overbelasting tegen te gaan. Via de campagnesite krijgen mantelzorgers tips voor ondersteuning. Als organisatie kun je de campagne steunen door hieraan bijvoorbeeld op social media of in nieuwsbrieven aandacht te besteden. Er is een toolkit beschikbaar met allerlei materialen. Ook is er een speciale toolbox beschikbaar op werkenmantelzorg.nl voor werkgevers voor werkende mantelzorgers.

Een kaartje sturen

Wil je zelf een mantelzorger verrassen? Via MantelzorgNL kun je gratis een online ‘Jij bent tegoed’-kaartje versturen aan een mantelzorger. Koppel dat eventueel aan een tegoed voor het koken van een maaltijd of het doen van boodschappen. Ook heeft MantelzorgNL allerlei gifjes beschikbaar die je op social media kunt plaatsen of via Whats App kunt versturen. Organisaties kunnen ook het magazine Mantelzorger bestellen om uit te delen. Kijk hiervoor op de site van de dag van de mantelzorg.

Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden