Tips uit de online bijeenkomst ‘Samen in voor mantelzorg’

Op dinsdag 13 april was de online bijeenkomst ‘Samen in voor mantelzorg’ voor huisartsen, mantelzorgconsulenten, poh’s en wijkverpleegkundigen. Hoe kunnen deze beroepsgroepen beter met elkaar samenwerken om mantelzorgers te ondersteunen was de centrale vraag deze middag.

De ruim 170 deelnemers kregen een pitch van huisarts Susan Stam, wijkverpleegkundige Gaby Slappendel, voormalig poh’er Ilse van der Vaart en mantelzorgconsulent Katja Keuning-Kley. Daarna gingen zij in een interactieve sessie dieper in op de tips en verhalen van de sprekers. In het tweede deel gingen deelnemers in subsessies in gesprek met landelijke stakeholders. Wat kunnen zij doen om lokale samenwerking te verbeteren? En welke tools of richtlijnen zijn er? Denk aan de Toolkit Mantelzorg en (over)belasting voor huisartsen van de LHV.

Een aantal tips, suggesties en uitspraken die deze middag naar voren zijn gekomen:

  • Verschillende systemen, maakt samenwerken soms lastig. Maar afstemmen kan altijd.
  • Huisartsen hebben vooral behoefte aan een telefoonnummer dat ze kunnen bellen als ze zien dat een mantelzorger overbelast is.
  • We moeten het niet hebben over samenwerking, maar over verbinding. Met elkaar vormen we een spinnenweb rondom de mantelzorger en cliënt. We moeten zorgen dat de draden van het web met elkaar worden verbonden. 
  • Vaak zijn er veel mensen uit de eerstelijn betrokken bij een cliënt en diens mantelzorger, samenwerking en verbinding is dan echt nodig.
  • Het wijkteam komt dagelijks over de vloer. Die hebben een signalerende functie.
  • De rol van de wijkverpleging als case manager is enorm belangrijk. Dat maakt helder wat we van alle betrokkenen kunnen verwachten en hoe je bij elkaar aan de bel kunt trekken.
  • Mantelzorgers kunnen het moeilijk vinden om hulp in te schakelen. Ik leg dan uit dat ik ze zo goed mogelijk wil ondersteunen, maar dat mantelzorgondersteuning niet mijn expertise is. Vervolgens bel ik dan samen met de mantelzorger naar het mantelzorgsteunpunt en ben ik ook bij de afspraak.

Bijeenkomst twee: 21 juni 15.00 – 16.30 uur

Op 21 juni organiseren we de tweede online bijeenkomst is deze reeks van drie. Deze bijeenkomst is bedoeld voor dementieconsulenten, Wmo-consulenten, gemeentelijke beleidsmedewerkers, transferverpleegkundigen, sociaal werkers en mantelzorgconsulenten. Ook deze middag zijn er weer inspirerende voorbeelden van elke beroepsgroep over goede samenwerking met en voor mantelzorgers en kijken we met landelijke stakeholders wat er nodig is om goede samenwerking te realiseren.

Aanmelden?
Samen in voor mantelzorg, online bijeenkomst, 21 juni van 15.00 – 16.30 uur. Aanmelden kan via dit formulier.

Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden