Online inspiratiebijeen­komst ‘Samen in voor mantelzorg’

afbeelding webinar

Inspiratiebijeenkomst voor specialisten ouderengeneeskunde, paramedici: fysiotherapeuten en ergotherapeuten, vrijwilligerscoördinatoren, mantelzorgconsulenten/makelaars en hun landelijke beroeps-, branche- en belangenverenigingen

Zie jij het belang van samenwerking met andere beroepskrachten voor een goede ondersteuning van mantelzorgers? Maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Dan is de online bijeenkomst ‘Samen in voor mantelzorg’ op maandag 20 september van 15.00 tot 16.30 uur, iets voor jou. Schrijf je nu in.

Samen in voor mantelzorg

Goede ondersteuning van mantelzorgers kun je niet alleen realiseren. Onderling contact en samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde, paramedici: fysiotherapeuten en ergotherapeuten, vrijwilligerscoördinatoren en mantelzorgconsulenten/makelaars is essentieel om goede zorg te kunnen bieden aan de patiënt/cliënt én mantelzorgers. Daarom brengen we deze beroepsgroepen en hun landelijke stakeholders samen. Het wordt een middag met inspiratie, praktische tips en handvatten om in jouw dagelijkse werk de samenwerking met en voor mantelzorgers te verbeteren.

Het programma

Uit de praktijk

Je kunt deelnemen aan een van de vier sessies met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Verschillende sprekers vertellen hoe zij de onderlinge samenwerking rondom mantelzorgers hebben ingericht in hun regio. Zij delen hun geleerde lessen en tips. Je maakt een keuze voor een van de sessies bij je aanmelding.

 1. Gerry Janszen, coördinator Informele zorg bij Pantein in het Land van Cuijk
  Gerry vertelt over haar ervaringen als coördinator informele zorg en als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland over de onschatbare waarde van informele zorg.  “Mantelzorgers en vrijwilligers zijn niet de kers op de taart, maar de taart zelf”, zegt ze. Ze geeft tips over het gelijkwaardig samenwerken tussen informele en formele zorg. De dialoog over ieders wensen, verwachtingen en grenzen staat hierin centraal.
 2. Esther de Meza, mantelzorgconsulent, Karaat Mantelzorg in Ridderkerk
  Esther vertelt over de “Toolkit voor paramedici en mantelzorg”. De verbinding met paramedici en mantelzorgers vergroot het behandelsucces van de cliënt. Ze legt uit hoe ze contact heeft gezocht met POH-ers en het nieuwe samenwerkingsproject met huisartsen, paramedici en zorgprofessionals via een digitaal platform.
 3. Marjan van den Biggelaar, ergotherapeut bij Tante Louise op de Brabantse Wal
  Marjan vertelt over haar ervaringen in het samenwerken met mantelzorgers, de kansen en de valkuilen. Ook de meerwaarde van multidisciplinaire samenwerking voor mantelzorgondersteuning komt aan bod. Tot slot legt ze uit hoe de samenwerking gaat via het digitale platform OZOverbindzorg, waarbij de mantelzorger de regie heeft.
 4. Tamim Mahmoud, specialist ouderengeneeskunde bij Goudenhart, Fundis regio Zoetermeer
  Tamim vertelt wat hij voor de zorgvrager en diens mantelzorger in de thuissituatie, de geriatrische revalidatie, het verpleeghuis en de palliatieve fase kan betekenen. Hij heeft in alle fasen van dementie oog voor mantelzorgers: van het effect op mantelzorgers en het belang om goed voor zichzelf te zorgen.

Aan de slag

Na afloop reflecteren de aanwezige landelijke stakeholders op de uitwisseling in de sessies en welke kansen zij zien voor afstemming en samenwerking met andere beroepsgroepen rondom mantelzorgers.

Ook krijg je een sneak preview van inspiratiesheets over samenwerken met en voor mantelzorgers. Dit laat zien wat de urgentie en meerwaarde is van aandacht en samenwerking voor mantelzorgers en geeft concrete handvatten om hieraan met collega’s uit andere beroepsgroepen samen te werken.

Aanmelden

Meld je nu aan via dit aanmeldformulier  (via de site van Movisie). Deelname is kosteloos. 

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en In voor mantelzorg-thuis, een programma van Vilans en Movisie voor een betere samenwerking met en voor mantelzorgers. Het is de derde bijeenkomst in een serie van drie. In elke bijeenkomst staan andere beroepsgroepen centraal.

Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden