Hulp vragen en aanbieden in coronatijd: online platforms op een rij

We zien in deze bijzondere tijd steeds meer mooie initiatieven ontstaan van burgers die graag iets willen doen voor de samenleving. Kun je als mantelzorger wel wat extra hulp gebruiken, maar weet je niet waar je terechtkunt? Heb je behoefte aan een luisterend oor? Of wil jij als vrijwilliger ook je steentje bijdragen? Een buurman of buurvrouw helpen? Boodschappen rondbrengen of iemand een hart onder de riem steken? Wij hebben een aantal inspirerende voorbeelden, handige websites en tips voor je op een rijtje gezet:

NL voor elkaar: dit is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Op dit platform vind je vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet. Vraag, vind en help elkaar! Dit is ook de plek waar op dit moment ‘coronahulp’ bij elkaar wordt gebracht. Dus ook als mantelzorger kun je hier je vraag kwijt.

Tip! Lees het artikel coronaproof vrijwilligerswerk van NL voor Elkaar
Tip! Lees ook het artikel Coronapost voor ouderen

Als jij zorgt pas ik op: dit initiatief is door het coronavirus ontstaan en is bedoeld om zorgverleners te helpen bij de oppas voor hun kinderen. Zodat zij de belangrijke zorg kunnen blijven geven. Kijk voor meer informatie op: www.alsjijzorgtpasikop.nl

Coronahelpers: Om de impact van het coronavirus te beperken moeten we meer voor elkaar doen: denk aan boodschappen doen voor mensen met symptomen, medicijnen ophalen, de hond uitlaten, enzovoorts. Via dit platform kun je hulp aanbieden of hulp vragen.

We-helpen: De gratis website wehelpen.nl is geschikt voor het vinden en bieden van hulp aan buurtgenoten. Het brengt de hulpvraag en hulpaanbod in je buurt bij elkaar. Meer informatie: www.wehelpen.nl

Whapp: De app van WeHelpen. Kies voor jouw vraag een van de trefwoorden (waaronder een corona-rubriek) en geef een toelichting. Het systeem stuurt de vraag aan buurtgenoten die Whapp gebruiken. Download Whapp in de appstores of kijk op whapp.nl naar het animatiefilmpje.

Waarom Whapp of wehelpen.nl in plaats van bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook?

  • Gemakkelijk: kies een trefwoord en stel je vraag.
  • Lokaal en landelijk: met Whapp en wehelpen.nl zoek je rondom de door jou ingevoerde plaats/postcode. Je kunt dus ook voor een familielid elders in het land burenhulp organiseren.
  • Professionele ondersteuning: de servicedesk bekijkt alle profielen en vragen.
  • Ervaring: WeHelpen (de organisatie achter whapp en wehelpen.nl) is sinds 2012 dé specialist in online verbinden van buurtgenoten.

Rode Kruis: vanwege het coronavirus is de hulplijn voor kwetsbare mensen beschikbaar. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).

Tip! Lees het artikel: Coronavirus: dit kun je doen voor ouderen en kwetsbaren

Extra handen voor de zorg: Gepensioneerde en oud-zorgprofessionals, oud-zorgverleners, studenten en docenten van zorgopleidingen kunnen zich tijdelijk weer inzetten in de zorg. Aanmelden door zorgprofessionals kan nog steeds.

Meer informatie: www.extrahandenvoordezorg.nl/

Buurtwijs: Op de website van buurtwijs zijn inspirerende verhalen te lezen over buurthulp. Buurtwijs gelooft dat het zinvol is om kennis en praktijkervaringen te delen op een online verzamelplek en te verbinden met wat we al weten door onderzoek, theorie of geschiedenis. Met als uiteindelijk doel de inhoud en kwaliteit van buurtontwikkeling te verbeteren.

Kijk voor meer informatie en verschillende tips op: www.buurtwijs.nl

Tip! Neem ook een kijkje op de website van je lokale vrijwilligerscentrale of gemeente.

Veilig vrijwilligerswerk

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je vrijwilligerswerk veilig kan doen. Blijf je in ieder geval houden aan de richtlijnen van het RIVM:

  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt, hoest en/of koorts hebt
  • Was regelmatig je handen met water een zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden