Geen dagbesteding meer? Wat kun je als mantelzorger doen?

Door corona zijn veel locaties van dagbestedingen nu dicht. Dit betekent dat mantelzorgers nu niet meer verlicht worden en daarbij zelfstandig verantwoordelijk zijn voor het vullen van de dagstructuur en daginvulling. Hierbij reiken we je een aantal tips en voorbeelden aan om deze periode door te komen, gericht op structuur vasthouden en het leven zo ‘normaal’ mogelijk door laten gaan. Hoe doe je dit als je ook een grote zorg hebt voor een naaste?

Tips om structuur op te bouwen en te behouden

Er bestaan handige hulpmiddelen om structuur in een dag te waarborgen. Enkele voorbeelden hiervan:

 • Het zetten van een alarm of herinnering in een digitale agenda klinkt simpel, maar kan erg behulpzaam zijn om een dagplanning te blijven hanteren.
 • Met behulp van een planbord is de dagindeling nog inzichtelijker voor de cliënt en mantelzorger.
 • In planningsapps zoals mijneigenplan.nl zet de zorgverlener of mantelzorger eenvoudig taken klaar in de online omgeving. De cliënt krijgt een signaal vanaf de mobiele telefoon wanneer het tijd is deze uit te voeren. Dit kunnen de maaltijden zijn, afspraken over persoonlijke verzorging of de huishoudelijke taken.
 • Dagstructuurrobots helpen bij persoonlijke dagplanning. Ze ondersteunen regelmaat door bijvoorbeeld dagelijkse handelingen en afspraken te onthouden.

Goede initiatieven rondom dagbesteding thuis

Voor elke doelgroep heeft het gemis aan dagbesteding wellicht weer andere gevolgen en vraagt dus om andere oplossingen. Hieronder een overzicht van een aantal goede initiatieven per doelgroep.

Voor mensen met een dementie

 • Alzheimer Nederland heeft een overzicht gemaakt met ruim honderd activiteiten ter inspiratie om (samen) activiteiten te ondernemen. Veel activiteiten zijn makkelijk aan te passen aan de mogelijkheden van je naaste met dementie. Je kunt hier de brochure bestellen.
 • Meer tips voor activiteiten voor je naaste met dementie vindt je op deze pagina. Van apps, speciaal geschikt voor deze doelgroep tot boeken en meer creatieve activiteiten. Kijk vooral naar wat er past bij de specifieke persoon en zijn/haar voorkeuren.

Voor mensen met GGZ problematiek

 • Arkin is een YouTube kanaal gestart waar elke dag verschillende soorten activiteiten voor cliënten worden aangeboden.
 • Ook voor de naasten/mantelzorger heeft Arkin een speciaal YouTube kanaal (Naastenthuis) om vragen van naastbetrokkenen te beantwoorden nu de cliënt veel meer thuis is omdat dagbesteding of werk wegvalt.

Voor mensen met een verstandelijke beperking

 • Op digidagbesteding staan talloze ideeën voor dagbesteding thuis. Je kunt zoeken op thema (bijvoorbeeld creatief, spelletjes, bewegen, etc.), maar Cordaan plaats ook elke werkdag een volledig dagprogramma dat mantelzorger en cliënt samen kunnen doorlopen (of kies lekker welke activiteiten je zelf wilt doen)!
 • Stichting Dichterbij heeft het ‘Grote een fijne dag ondanks corona ideeënboek’ ontwikkeld met daarin ook activiteiten geclusterd op thema.
 • Op kennisplein gehandicaptensector vind je een hele rij aan tips voor activiteiten binnen én buiten.

Overige tips om bezig te blijven en contact te houden:

 • Overzicht van Galant met online activiteiten, van een museum bezoek tot online beweegvideos en een onlinethuisbingo.
 • Ideeën om sociaal contact te onderhouden op

Vrijwilligers en dagbesteding op afstand

Als mantelzorger is het nu extra zwaar dat je naaste niet voor een aantal uur in de dag of week naar de dagbesteding gaat, omdat de hele zorg op je eigen schouders terecht komt. Vrijwilligers kunnen misschien op afstand ondersteuning bieden:

 • Een mooi voorbeeld is de belcirkel. Een initiatief uit ’s Hertogenbosch. De dagbesteding start daar elke dag een belcirkel op. Zij bellen iemand en die belt weer de volgende. De laatste belt de dagbesteding weer. Dit is een check of iedereen is gebeld. Als iemand niet opneemt kan de dagbesteding ook gebeld worden. Zo heeft iedereen even een praatje en contact. Zelf meedoen aan een belcirkel? Kijk op de website.
 • Beeldbellen is voor iedereen een mooie manier om met elkaar in contact te blijven. Als vrijwilliger kan je ook hieraan bijdragen. Zie hier tips voor beeldbellen op een toegankelijk niveau.
 • Er zijn legio mogelijkheden om spelletjes te spelen op afstand. Als jij als mantelzorger of de cliënt een computer of tablet tot zijn beschikking heeft zijn spellen als digitaal scrabble (wordfeut), rummikub of draw something leuk om op afstand samen te doen.

Op zoek naar inspirerende voorbeelden voor begeleiding van de dagbesteding en hoe deze gedurende de corona-crisis toch in aangepast vorm door kan gaan? Zie dit artikel met tips voor professionals.

Deel dit artikel
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden