Veerkrachtstraining jonge mantelzorgers

In Nederland zorgt naar schatting ongeveer 6 tot 8% van de 13- tot 17-jarigen voor een (ziek) gezinslid. Het ‘zorgen voor een ander’ of ‘zorgen maken om iemand’ kan impact hebben op het welzijn van deze jonge mantelzorgers. Ook hebben zij behoefte aan steun. Samen met jongeren en professionals ontwikkelden Vilans en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een veerkrachtstraining (ME-WE) voor jonge mantelzorgers.

Deze training is voor jongeren die opgroeien met een ouder, broer of zus of goede vriend die ziek is of een beperking heeft. En die voor hen zorgen of zich zorgen maken over hen. De training richt zich op adolescenten en is getest bij jongeren van 15, 16 en 17 jaar, op scholen en ondersteuningsorganisaties.

Hoe werkt het?

De veerkrachtstraining bestaat uit zeven wekelijkse groepssessies met andere jonge mantelzorgers.
De training is gebaseerd op acceptatie en commitment therapie en positieve psychologie gecombineerd in het DNA-V model. Hiermee oefenen de jongeren met verschillende rollen, gericht op groei, vitaliteit en betekenisvol gedrag:

  1. Elkaar leren kennen
  2. De rol van Adviseur – wat is jouw ervaring en advies?
  3. De rol van Waarnemer – wat zie en ervaar je?
  4. De rol van Ontdekker – wat doe je?
  5. Waarden – wat vind jij belangrijk?
  6. Flexibel zelfinzicht – hoe kijk je naar jezelf?
  7. Sociale netwerken – wie staan er naast je?

Deze training komt in de loop van 2021 beschikbaar. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Stuur dan een mail aan mewesupport@vilans.nl. Of lees meer in deze flyer.

De eerste ervaringen van de training zijn verwerkt in een infographic.

Deel deze pagina
In voor mantelzorg © 2022. Alle rechten voorbehouden