Workshoprondes congres 14 juni 2016

U bevindt zich hier: Home | 2016 | Workshoprondes congres 14 juni 2016

Workshoprondes congres 14 juni 2016

Wilt u zelf aan de slag met een beter samenspel? Onze workshops helpen u op weg met tools, tips, adviezen en handreikingen. De praktijk staat hierbij centraal: bij elke workshop vertelt een deelnemer aan In voor Mantelzorg over hun aanpak. Een adviseur van In voor Mantelzorg begeleidt de workshop.

Deze workshops worden aangeboden tijdens het In voor Mantelzorg-congres op 14 juni:

Workshop 1:  Mantelzorgers en het zorgleefplan

door Hanni van den Broek, Comfortzorg (thuiszorg) en Anita Peters, Movisie
Wat zijn rechten en plichten van mantelzorgers en hoe leg je die vast? Hoe werkt dit vervolgens in de praktijk? U verkent mogelijkheden en ontdekt wat het u en de mantelzorger kan opleveren. 

Workshop 2: Sociaal netwerk in beeld

door Conny Hekker, RIBW Nijmegen en Rivierenland (GGz) en Gery Lammersen, Movisie
Om familie en naasten te betrekken, moet u wel weten wie dat zijn. Hoe krijgt u zicht op het netwerk van de cliënt? Soms is het netwerk een bron van ondersteuning, soms ook juist van gedoe. Welke leerervaring kunnen we nu na afronding van In voor Mantelzorg delen met elkaar? Wat zijn de geleerde lessen en nemen we mee voor vervolg.

Workshop 3: Goed in gesprek met mantelzorgers

door Nettie van Kekem, Hanepraij (ouderenzorg) en Henry Mostert, Vilans
Communicatie is de basis voor een goede samenwerking met mantelzorgers. Hoe kom je door goede communicatie in een echte gelijkwaardige samenwerkingsrelatie? U maakt kennis met e-modules die speciaal ontwikkeld zijn voor In voor Mantelzorg. Deze kunt u gebruiken op uw eigen werkplek. U krijgt handvatten en tips en oefent om hiermee zelf in de praktijk aan de slag te gaan.

Workshop 4: Grenzen verkennen

Door Anke Muizelaar, Markenheem (ouderenzorg), Karel van Dijk, juridisch adviseur gezondheidsrecht en Cecil Scholten, Vilans
Mag een mantelzorger bij zijn naaste insuline spuiten? Of de tillift van het verpleeghuis gebruiken? We verkennen de grenzen in het samenspel tussen mantelzorgers en medewerkers. Wat mag er wel en niet en wie is waarvoor verantwoordelijk?

Workshop 5: Digitale communicatie

Door Rian Verbakel, Cello; Maaike Dautzenberg, Vrije Universiteit Amsterdam/Dautzenberg Research & Advice en Yvonne de Jong, Vilans.
Digitale hulpmiddelen: welke systemen zijn er op de markt, wat werkt wel en wat niet in het samenspel met mantelzorgers en wat is een effectieve aanpak voor uw organisatie? En hoe zit het met de privacy? Op al deze vragen krijgt u antwoord.
In de workshop bespreken we praktijkervaringen in woonlocaties en onderzoeksresultaten in de thuiszorg, maar vooral ook wat de kansen, belemmeringen en de randvoorwaarden zijn bij de inzet van digitale communicatie tussen medewerkers en familie.

Workshop 6:  Samenspel en veranderen en leren

Workshop 6:          Samenspel en veranderen en leren
door Berber Wesseling, InteraktContour (gehandicaptenzorg) en Will Schutte, Vilans

Hoe krijgt u nu iedereen mee in het gelijkwaardige samenspel? Het vraagt om anders denken én doen van iedereen. Hoe pakt u dat aan? Ontdek wat er kan bloeien en broeien.

Workshop 7:  Materiaal voor en door mantelzorgers

door Annette Stekelenburg, Sprekende Mantelzorgers en Wilco van Kruijswijk, Movisie
Mantelzorg: zwaar, moeilijk en belastend? Dat is soms inderdaad het geval. Maar veel mantelzorgers biedt het ook voldoening. Wat maakt dat mantelzorg prettig blijft of weer wordt? Met de landkaarten Vitaliteit kunnen u én de mantelzorger zelf aan de slag.

Workshop 8:  Zicht op Samenspel

door Joke Teeuw, Pameijer (GGz – gehandicaptenzorg) en Bas Schepers, Vilans
Hoe staat het met het samenspel in uw organisatie? Zijn mantelzorgers, cliënten en medewerkers tevreden? U maakt kennis met verschillende manieren om inzicht te krijgen in tevredenheid. Van de Samenspelscan tot smileys bij de deur. Ook maakt u kennis met tools en instrumenten die u helpen het effect van uw inzet en acties op het gebied van samenspel te volgen.

Workshop 9: Lokale samenspel rond mantelzorg

Door Janneke Eerenbeemt, Groenhuysen (ouderenzorg) en Ilse Zwart-Olde, Movisie
Niet alleen zorgorganisaties, maar ook welzijnsinstellingen en eerstelijnszorg bieden ondersteuning aan mantelzorgers. Hoe stemt u met verschillende partijen in uw werkgebied het aanbod voor mantelzorgers af. Kunt u krachten bundelen? En wat is daarvoor nodig?

Bekijk ook de adviestafels

Facebook Twitter LinkedIn

invoormantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.