Workshoprondes

U bevindt zich hier: Home | Workshoprondes

Workshoprondes

Lees het verslag van het In voor Mantelzorgcongres

Workshop 1: De laatste levensfase in het verpleeghuis*

Ouderenzorg - Hanneke Heim, Cordaan en Yvonne de Jong, Vilans
Cordaan werkt samen met vrijwilliger palliatieve zorgen leidt medewerkers en vrijwilligers hiervoor op. Zowel bewoners met dementie als naasten waarderen deze ondersteuning in die fase door de vrijwilligers. Ook de professionals ervaren het als een waardevolle aanvulling.

*= Deze workshop wordt alléén in workshopronde 1 gegeven.

Workshop 2: Werkmodel Bouwstenen voor familiebeleid

Gehandicaptensector - Dickie van de Ka, Kansplus en Marjan Hurkmans, Vilans
De ervaringskennis van familie is belangrijk in het contact met de zorg en ondersteuning van mensen met een beperking. Het werkmodel biedt bouwstenen voor het ontwikkelen van familiebeleid binnen zorgorganisaties, thema’s waar mensen met een beperking, familie en professionals gelijkwaardig met elkaar over kunnen praten.

Workshop 3: Samenwerken met de eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg - Sander Meijer, gemeente Enschede en Inge van Steekelenburg, Movisie
Een duurzame samenwerking van de gemeente en de eerstelijnszorg zorgt ervoor dat mantelzorgers veel sneller goede zorg of ondersteuning op de juiste plaats krijgen. Hoe werk je als gemeente samen met de eerstelijnszorg? Welke hulpmiddelen kan de eerstelijnszorg gebruiken in het ondersteunen van mantelzorgers? In deze workshop hoor je hoe andere gemeenten en eerstelijnsorganisaties dit aanpakken.

Workshop 4: Aan de slag met een doelenboom voor mantelzorgers

Welzijn - Marija Scheeve, HLT-Samen en Annette van den Bosch, Movisie
In de Bollenstreek (Lisse, Teylingen en Hillegom) hebben mantelzorgers, aanbieders in zorg en welzijn en de gemeenten, onder begeleiding van Movisie, een doelenboom voor mantelzorgers gemaakt. Het levert een gezamenlijk toekomstperspectief op én outcome-indicatoren waarmee de vinger aan de pols kan worden gehouden. Kom kennis maken met deze aanpak!

Workshop 5: Wat helpt mantelzorgers voor mensen met dementie

Vrijwillige inzet en burgerinitiatieven – Wilma Turkstra en Wendy van de Putte, gemeente Veenendaal en Tara Koenders, Vilans
De gemeente Veenendaal heeft zinvolle daginvulling voor mensen met dementie en hun naasten op een laagdrempelige manier geregeld. Als onafhankelijke procesbegeleider kan de gemeente partijen aan elkaar verbinden zodat de persoon met dementie een zinvolle dag kan hebben en de mantelzorger wat tijd voor zichzelf. Vanuit Dementiezorg voor elkaar is er een inventarisatie gedaan wat er landelijk allemaal al is rondom deskundigheidsbevordering voor mantelzorgers van mensen met dementie. Dit kan mantelzorgers helpen om beter te begrijpen wat dementie inhoudt en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Workshop 6: Bijdragen aan de balans voor mantelzorgers

Gemeente - Ilse Zwart en Sten Gelissen, Movisie
We nemen u mee in het balansmodel aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Waar kun je op inzetten om bij te dragen aan de balans van mantelzorgers?

Workshop 7: Samenspel met mantelzorg in de thuiszorg

Thuiszorg – Saskia Roest, Thuiszorg Dichtbij en Wendy van Lier, Vilans
Thuiszorg Dichtbij levert verpleegkundige zorg aan huis voor mensen die niet meer beter kunnen worden, en thuis willen sterven. Saskia Roest vertelt over de manier waarop zij met mantelzorgers samenwerken en hoe ze hen ondersteunen. Ook komen er diverse tools aan bod die thuiszorgmedewerkers kunnen benutten in de ondersteuning van mantelzorgers.

Workshop 8: Ook in Buurtcirkel vindt mantelzorg plaats

GGZ – Ruud van der Kind en Freek Heerema, Pameijer en Anita Peters, Movisie
Focus van het programma Buurtcirkel is de facilitering van deelnemers in ontwikkeling van zelfvertrouwen, eigen regie en netwerk in de wijk. Samen met anderen werken aan samenkracht, ondernemen van activiteiten, groeit een sociale infrastructuur. Het resulteert in een steunend netwerk, meer zicht op elkaar en minder eenzaamheid.

Facebook Twitter LinkedIn

invoormantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.