Terugblik Congressen In voor Mantelzorg

U bevindt zich hier: Home | Terugblik Congressen In voor Mantelzorg

Terugblik Congressen In voor Mantelzorg

“Mantelzorg overkomt je uit liefde. Wees zuinig op onze mantelzorgers want zonder hen heeft Nederland helemaal geen zorg. Tegen liefde en aandacht van een naaste kan geen enkele medische zorg op.” Met deze woorden sloot staatsecretaris van Rijn op dinsdagmiddag 24 januari het congres In voor Mantelzorg af.

Bekijk hier alle presentaties en publicaties die tijdens het congres aan bod zijn gekomen.

Het congres op 24 januari in Spant! in Bussum was een herhaling van het congres op 14 juni 2016, waarmee het programma In voor Mantelzorg werd afgesloten. Deelnemers uit het hele land en van allerlei organisaties lieten zich inspireren en gingen in gesprek over het actuele thema. Het  congres gaf de zorgprofessionals de mogelijkheid om inspiratie en advies uit de praktijk op te halen door middel van workshops, adviestafels en lezingen.

Samenwerken

Op het congres werd een filmpje vertoond over de samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en zorgverleners. Vrijwel geen cliënt staat alleen. Er zijn ouders, kinderen, broers, zussen en buren die ook zorgdragen. Samen met zorgverleners zorgen zij voor de beste zorg. Ze leren van elkaar, delen ervaringen en overleggen voor de beste aanpak. Het contact is vaak te vluchtig en oppervlakkig, dit is jammer omdat een goede communicatie vaak de sleutel is naar goede zorg en ondersteuning

Persoonlijk

Journaliste Mieka Vroom hield een persoonlijk en bevlogen verhaal over haar ervaringen in de zorg voor haar moeder. “Of ik een mantelzorger ben? Ik ben vooral de dochter van mijn moeder.” Aan de hand van diverse voorbeelden liet ze zien dat regels en protocollen soms het verlenen van goede zorg in de weg staat. “Ik was blij te zien dat eindelijk iemand echte aandacht voor mijn moeder had: de voedingsassistente…” Soms staan familie en zorgverlener tegenover elkaar, terwijl ze hetzelfde doel hebben: goede zorg voor moeder. Breng de ervaring van de familie en de deskundigheid van de zorgverlener bij elkaar, betoogde Mieka daarom. Ze sloot af met drie adviezen: 1) Stel vragen. Vul niet voor elkaar in. 2) Deel elkaars ervaringen, gebruik elkaar als bron van informatie. 3) Doe het met elkaar. En begin daar morgen mee.

Beleving

De theatergroep ‘De kracht van beleving’ zorgde voor sprankelend theater over herkenbare en pijnlijke (mantel)zorgsituaties. Waardeer de inbreng van mantelzorgers en betrek hen erbij!

Workshops & adviestafels

In het programma waren workshops en adviestafels opgenomen. Deelnemers aan het congres gingen met elkaar in gesprek over mantelzorgers, lokale samenwerking, het benutten van ervaringsdeskundigheid en nog veel meer.

Er werden diverse workshops aangeboden over uiteenlopende onderwerpen. Tijdens de workshop ‘Materiaal voor en door mantelzorgers’ stond workshopleider Wilco Kruijswijk met de deelnemers stil bij de landkaart Samenwerking. Wat zijn voor jou aspecten van een geslaagde samenwerking? De deelnemers aan deze workshop waren het met elkaar eens dat vertrouwen, respect en enthousiasme belangrijke ingrediënten voor een goede samenwerking zijn. Een van de deelnemers gaf na afloop aan: “Ik vond dit echt heel leerzaam. Nuttig om zo met elkaar door te praten over hoe een goede samenwerking eruit ziet.”

Mantelzorg Awards

Aan het einde van het congres werden mantelzorgers in het zonnetje gezet. De initiatiefnemers achter de Mantelzorgawards willen graag inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers laten zien. Mensen die zich dag in, dag uit inzetten voor hun moeder, zoon of buurvrouw. Volgens de initiatiefnemers is dat niet gewoon en vanzelfsprekend, vandaar dat ze de gelegenheid aangrepen om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Onder de prijswinnaars een neuroloog die op bijzondere wijze betrokken is bij zijn patiënten, een buurvrouw die een appgroep opzette voor een zorgbehoevende en een meisje die altijd klaarstaat voor haar vriend, die aan diverse familieleden mantelzorg verleent. Staatssecretaris Martin van Rijn reikte de publieksprijzen uit en stond stil bij het belang van en waardering voor mantelzorgers.

Bekijk hier het materiaal wat gebruikt is tijdens het congres

Facebook Twitter LinkedIn

invoormantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.