Tips voor zorgmedewerkers

U bevindt zich hier: Home | Tips voor zorgmedewerkers

Tips voor zorgmedewerkers

Een cliënt is vrijwel nooit alleen. Er is een partner, er zijn ouders of kinderen, familie en vrienden. Mantelzorgers dus. Voor je cliënt zijn ze heel belangrijk. Of je cliënt nu thuis woont of in een instelling of een paar dagen in het ziekenhuis ligt. Een goede samenwerking met mantelzorgers is essentieel. Dat weet je natuurlijk al lang. Toch voelen mantelzorgers zich vaak niet gezien of gehoord. Ze missen ondersteuning, voelen zich overbelast of hebben behoefte aan advies.

Ben jij in voor mantelzorg?

4 redenen om meer samen te werken met mantelzorgers

  1. Voor mantelzorgers is het fijn als ze erkend en gezien worden. Het maakt het voor hen makkelijker om de zorg vol te houden.
  2. Als de samenwerking met de mantelzorgers goed loopt, heeft dat ook voordelen op jouw werk.
  3. De kennis van de mantelzorger over jouw cliënt kan je helpen om de zorg passender te maken.
  4. Jouw kennis over een ziektebeeld kan de mantelzorger helpen om de zorg beter aan te pakken.

Wil je werken aan de samenwerking met mantelzorgers, of mantelzorgers laten zien dat je ze waardeert? Op deze pagina vind je informatie en tips.

Filmpje 'Zorgen doe je samen met de mantelzorger'

In 60 seconden informatie over het samenwerken met mantelzorgers. De film laat zien dat zij belangrijk zijn voor de cliënt. Als ze in de buurt zijn, voelt hij zich beter. Maar mantelzorgers leveren ook een positieve bijdrage aan je werk als zorgmedewerker.

Hoe werk jij samen? Doe de test

Hoe werk jij eigenlijk samen met mantelzorgers? Doe de samenspeltest van Mezzo.

Familie meer betrekken? Bekijk het webinar

Hoe kunnen familie en vrienden meer betrokken worden bij de verzorging van hun naaste? En wat kan dit betekenen voor de kwaliteit van leven van de cliënt? Yvonne de Jong vertelt wat familieparticipatie en mantelzorg betekent voor de zorgorganisatie, de familie en de mantelzorger. Bekijk het webinar over familieparticipatie.

Volg de e-learning Goed in gesprek

Communicatie is de basis voor een goede samenwerking met mantelzorgers. Maar hoe pak je dat aan? In de gratis e-learning Goed in Gesprek, speciaal voor zorgmedewerkers, krijg je tips en aanwijzingen voor een goede communicatie. Bekijk hier de online cursus.

Deel je ervaringen!

Hoe ervaar je de samenwerking met mantelzorgers in de praktijk? Heb je tips of ideeën? Deel ze in onze Facebookgroep.
Of deel het met je collega’s!

Plak een poster

Print deze poster uit en hang hem op in je organisatie. Dan kan iedereen zien dat mantelzorgers voor jouw organisaties belangrijk zijn.

Meer lezen?

Lees hier de nieuwsbrieven van Ik ben in voor Mantelzorg:

september 2015
oktober 2015

Terugkijken: ambassadeurbijeenkomsten Ik ben in voor Mantelzorg
Op 3 oktober 2014 en 13 april 2015 organiseerde In voor Mantelzorg twee bijeenkomsten voor zorgmedewerkers. Hieronder vind je impressies van deze bijeenkomsten:

13 april 2015
Een impressie van de dag vind je in deze Prezi. Bekijk ook de foto's.

3 oktober 2014
Bekijk de Prezi van de bijeenkomst. De foto's kun je bekijken in de In voor Mantelzorg-groep op Facebook.

In voor Mantelzorg: Verder in Samenwerking

Het programma In voor Mantelzorg heeft als doel de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers te versterken. Onderdeel van het programma In voor Mantelzorg was de campagne: ‘Ik ben in voor mantelzorg’ De campagne riep zorgmedewerkers op om ambassadeur mantelzorg te worden in hun organisatie en aandacht te besteden aan de samenwerking met mantelzorgers of iets te doen om de contacten met mantelzorgers te versterken. Lees meer over het programma In voor Mantelzorg.
De website www.ikbeninvoormantelzorg.nl is vanaf 1 april 2016 offline.
 

Facebook Twitter LinkedIn

Webinars In voor Mantelzorg

Hoe kunnen familie en vrienden meer betrokken worden bij de verzorging van hun naaste? Hoe kun je beter communiceren in de zorg? En wat kun je doen om het netwerk van je cliënt te versterken?
Je hoort er meer over in de gratis webinars van In voor Mantelzorg.

Hier kun je de webinars bekijken

invoormantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.